10. Workshops (1): Tosti's en dansen

Er is een grote kans dat een groot deel van de UITlopers ook snel het ouderlijk huis verlaat om zich te nestelen in de mooiste studentenstad van het land. Een beetje goed voor jezelf zorgen is dan noodzakelijk; een goede tosti bouwen is een onmisbare skill. De mentormama’s van UITgroep 148 weten dit ook en sleepten hun UITlopers op de vroege dinsdagmorgen mee naar de workshop Tosti’s Bouwen.

Het is aan TostiBaas Sander de taak om het nobele ambacht van het tosti bouwen aan de UITlopers over te brengen. Tosti’s maken doe je niet alleen, dus iedereen krijgt een taak toegewezen. Freek (16) is niet te beroerd om zijn handen uit de mouwen te steken en zorgt ervoor dat de tomaten in gelijke plakjes worden gesneden: “Ik kan toch niets anders”, roept hij terwijl hij het mes vastpakt. De rode bollen blijken te veel te zijn voor Freek alleen, zijn groepsgenoot Anne komt hem bijstaan. Bijna valt dit snij-team nog uiteen door een heftige discussie die ontstaat:

Tomaten

Het mes gaat onder leiding van Freek door een tomaat heen

Q: Tomaat; groente of fruit?

“Absoluut fruit”, zegt Freek vastberaden.

“Nee, sowieso groente”, roept Anne vanachter de snijplank.

Wij stoppen maar snel met deze discussie aan te wakkeren, straks valt dit tomatensquad nog door ons uit elkaar.

Ondanks dat Freek geen culinair wonder is, weet hij toch zijn eigen pizza-tosti te creëren. Tomatenpuree, mozzarella, Italiaanse kruiden en (de zelf gesneden) tomaat worden tussen twee boterhammen gestopt en het geheel gaat tussen de gloeiende tosti-ijzers. Tja, en dan is het wachten. Aangezien Freek de smaak te pakken heeft en lastig stil kan zitten, stelt hij die ene vraag waar wij al minuten lang op hoopten: “Jongens, zal ik er ook eentje voor jullie maken?” Daar zeggen wij geen nee tegen.

Na de langste zeven minuten van ons leven, komt eindelijk dat verlossende bericht: “Volgens mij is hij klaar”. De nieuwe tostimeester neemt zelf de eerste hap. Een lach verschijnt op zijn gezicht: “Dit is serieus lekker, echt waar, echt”. Wij kunnen het alleen maar met hem eens zijn.

Freek

Freek probeert zijn eigen tosti uit

Met de heerlijke tosti van Freek in onze buik, stonden wij te dansen van blijdschap. Dat kwam mooi uit, want op nog geen 150 meter afstand werd er een dansworkshop gegeven. Daar ontmoeten we Myrthe (19) en Charlotte (18). Ze geven toe dat 11:00 misschien wat te vroeg is om al actief te dansen: “Maar we hebben wel nieuwe pasjes geleerd voor als we vanavond uitgaan”, besluit Charlotte.

CharlotteMyrthe

 Charlotte                                                                   Myrthe

Daar gaan ze, de dansvloer op. Bouncen, wijzen, armen opzij, 5-6-7-8. Met een ritmegevoel waar wij nog een puntje aan kunnen zuigen, gooien Myrthe en Charlotte hun beste dansmoves eruit. Dat komt vanavond wel goed in de club!

door: Bob Brinkman & Dennis Jongeling, foto's: Dennis Jongeling

Volg de UIT op Facebook