Veelgestelde vragen

F.A.Q.

Wanneer is de UIT 2017?

De UIT is van maandag 14 tot en met vrijdag 18 augustus 2017.

Wanneer kan ik me inschrijven voor de UIT?

De inschrijvingen voor de UIT 2017 openen op 1 mei. Je vindt het inschrijfformulier op de site. Houd er rekening mee dat er een maximaal aantal deelnemers is, dus schrijf je op tijd in! Je kunt je uiterlijk aanmelden tot 13 augustus. Je krijgt dus ook alleen toegang tot de UIT als je een entreebewijs bij je hebt, ter plaatse inschrijven is niet mogelijk!

Hoeveel kost de UIT?

Deelname aan de UIT kost éénmalig 72,50. Hiervoor krijg je alle vijf de dagen lunch en één keer avondeten. Op de overige vier dagen bieden we voor maar 6,- maaltijden bij eetcafés en verenigingen aan!

Wat is het verschil tussen een faculteitsintro, een verenigingsintro en de UIT?

De UIT is een algemene introductie die wordt georganiseerd door het UITbestuur, in opdracht van de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU). Tijdens de UIT maak je niet alleen op een leuke manier kennis met de Utrechtse onderwijsinstanties, maar ook met de stad zelf, het Utrechtse studenten- en uitgaansleven, instellingen waar je als student mee te maken krijgt, de verschillende studentenorganisaties en uiteraard je medestudenten! Kortom: Utrecht in al haar facetten. Tijdens een facultaire introductie maak je kennis met aspecten die gerelateerd zijn aan je studie. Hierbij moet je denken aan de faculteit zelf, je studiegenoten en de studievereniging. Sommige studentenorganisaties kennen een kennismakingstijd (KMT) die verplicht is als je lid wilt worden. Bij de meeste verenigingen start de KMT op de zaterdag na de UIT en is bedoeld om de vereniging en jaargenoten te leren kennen. De verenigingsintro staat los van de algemene introductie (UIT).

Sta ik er tijdens de UIT alleen voor?

Nee hoor! Als UITloper maak je deel uit van een groepje van ongeveer 15 nieuwe studenten die willekeurig bij elkaar worden geplaatst (dus niet per studierichting o.i.d.). Dit groepje wordt de hele UIT begeleid door 2 mentoren - ouderejaars studenten die de stad Utrecht kennen als geen ander. Bij hen kun je terecht met al je vragen. Mentoren worden bovendien van tevoren getraind (door crew-leden) ter voorbereiding op het mentorschap.

Ik wil graag met een vriend(in) in hetzelfde mentorgroepje, kan dat?

De mentorgroepjes worden op basis van volledige willekeur ingedeeld. Het zou een te grote logistieke klus zijn om met ieders voorkeuren rekening te houden. Bovendien is de bedoeling van de UIT dat je nieuwe mensen leert kennen. Het is natuurlijk wel mogelijk om samen af te spreken bij bepaalde programmaonderdelen.

Als ik lid wil worden van een studentenvereniging, moet ik me dan tijdens de UIT opgeven voor de verenigingsintro?

Ja, sterker nog, tijdens de UIT zetten de studentenorganisaties de deuren speciaal open voor UIT-lopers. Er is dan genoeg gelegenheid om eens een kijkje te nemen. De UIT is bij de meeste studentenorganisaties de enige kans om je in te schrijven. Sommige organisaties bieden de mogelijkheid om je ook later in het jaar nog in te schrijven. Je gaat natuurlijk alleen bij een studentenorganisatie omdat je dat zelf wilt, het is geen verplichting!

Ik heb een autistische spectrum stoornis / ik heb een handicap, kan ik meedoen met de UIT?

De Universiteit Utrecht biedt begeleiding en advies aan studenten met een stoornis in het autistisch spectrum. Zo kan je ook deelnemen aan het speciale programma voor studenten met een stoornis in het autistisch spectrum tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Klik op deze link voor meer informatie. Mocht je een handicap hebben neem dan contact op met Ylva Veldhuis via deelnemers@utrechtseintroductietijd.nl om te kijken wat wij als UIT voor je kunnen betekenen.

Ik ben niet toegelaten tot mijn studie, maar heb me al wel ingeschreven voor de UIT. Wat nu?

Wees gerust. Er zijn twee mogelijkheden om in aanmerking te komen om je inschrijving te annuleren en restitutie te krijgen.  
(1) Je hebt je eindexamen niet gehaald. Stuur voor 30 juni 2017 een e-mail naar deelnemers@utrechtseintroductietijd.nl met daarin een bericht van jouw opleiding. (2) Je bent niet toegelaten voor een lotingsstudie. Stuur voor 31 juli 2017 een e-mail naar deelnemers@utrechtseintroductietijd.nl met daarin een bericht van studielink. Verzoeken na bovenstaande data kunnen in verband met gemaakte kosten helaas niet in behandeling genomen worden.

Kan ik ook meedoen aan de UIT als ik niet in Utrecht ga studeren, maar hier wel een studentenleven wil beginnen?

Het is alleen mogelijk deel te nemen aan de UIT als je gaat studeren aan één van de deelnemende Utrechtse onderwijsinstellingen. De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht zijn de opdrachtgevers voor de UIT en daarnaast werken ook de HKU, Universiteit voor de Humanistiek, Marnix Academie, Hogeschool Fysiotherapie Thim van der Laan mee. Zij organiseren en financieren de UIT, en daarom is deze dus alleen toegankelijk voor hun eigen studenten. Als jouw instelling niet bij bovengenoemde instellingen staat, kun je dus helaas niet deelnemen aan de UIT.

Is de UIT alleen voor universitaire studenten?

Nee, de UIT is bedoeld voor alle aankomende studenten die gaan studeren aan de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, HKU, Marnix Academie, Universiteit voor de Humanistiek, Hogeschool Fysiotherapie Thim van der Laan. 

Waar moet ik zijn als de UIT begint?

De opening van de UIT vindt maandagochtend 14 augustus plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Op je entreebewijs staat hoe laat wij jou verwachten en hoe je daar moet komen. 

Ik kan pas later aan de UIT beginnen. Is dat een probleem?

Nee. Als je pas maandagmiddag aankomt, of één of meerdere dagen later wilt komen, kan dat. Je moet je in dat geval gewoon inschrijven via de site en je betaalt dus ook het totaalbedrag van 72,50. Je kunt je vanaf 1 mei tot en met 13 augustus aanmelden. Meld je vervolgens tijdens de UIT bij de Centrale Post, dan helpen we je daar verder. De Centrale Post is gelegen in TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11.

Waar laat ik mijn bagage?

Je kan je bagage kwijt bij het bagagedepot. Aan het einde van de middag kun je je spullen hier weer ophalen. Dit wordt allemaal heel duidelijk vermeld, dus geen probleem!

Ik ga (nog) niet op kamers, heeft het dan wel zin om deel te nemen aan de UIT?

Jazeker! Hoewel je niet in Utrecht woont (en dat misschien ook helemaal niet van plan bent), zal je toch een groot deel van je studietijd in deze stad doorbrengen en daarom is het handig om Utrecht te leren kennen. Je leert echter niet alleen de stad kennen, maar ook verschillende op studenten gerichte faciliteiten en instanties. Daarnaast leer je mensen kennen die je wellicht aan een kamer kunnen helpen.

Ik ken Utrecht al op mijn duimpje, is de UIT dan wel iets voor mij?

Jazeker! Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde antwoord als bij de vorige vraag. Zelfs als je alle kroegen in Utrecht moeiteloos weet te vinden, heb je pas een heel klein deel van Utrecht ontdekt. Daarbij komt dat je veel nieuwe mensen leert kennen!

Kan ik ook deelnemen als ik minder valide ben?

Mocht je twijfelen aan deelname omdat je minder valide bent, neem dan tijdig telefonisch contact op met de Functionaris Deelnemers (030-253 2506) of stuur een mailtje naar deelnemers@utrechtseintroductietijd.nl , zodat wij voorzieningen kunnen treffen. Jaarlijks doen aankomende studenten met een handicap met veel plezier mee aan de UIT!

Wie organiseert de UIT?

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht selecteren ieder jaar zes ouderejaars studenten om het grootste studentenevenement van Utrecht neer te zetten. Als UITbestuur leggen zij een jaar lang hun studie neer en zetten een spetterend en gevarieerd programma in elkaar: de Utrechtse Introductie Tijd.

Wat is Swapfiets en hoe werkt het?

Bij Swapfiets krijg je voor een vast bedrag per maand een fiets. Swapfiets zorgt ervoor dat je fiets het altijd doet. Gaat je fiets stuk? Dan zorgt Swapfiets dat je fiets binnen 12 uur weer werkt. Schrijf je in voor een Swapfiets op het aanmeldformulier en probeer Swapfiets van 14 augustus t/m 30 september voor €10,-.

Wat gebeurt er na de 6 weken met mijn Swapfiets?

Met de UITdeal heb jij een fiets tot eind september. Lever je de Swapfiets voor 31 september in dan is je Swapfietsabonnement daarmee opgezegd.

Ben je blij met je Swapfiets? Dan kan je er zorgeloos op rond blijven fietsen. Je UITdeal wordt automatisch omgezet naar een studentenabonnement. 

Je betaalt dan 12€ per maand voor een altijd werkende fiets.

Wanneer krijg ik mijn Swapfiets?

Je fiets is op te halen op de eerste dag van de UIT. De locatie laten we tegen die tijd weten.

Moet ik extra betalen als mijn Swapfiets stuk gaat?

Nee. Onderhoud & reparaties die bij normaal gebruik van een Swapfiets voorkomen zijn gratis en worden binnen 12 uur gefixt.

Kijk in onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Wat als mijn Swapfiets gestolen wordt?

Je Swapfiets komt standaard met een diefstalverzekering. Hierdoor hoef je nooit de nieuwwaarde van de fiets te betalen.

Wel hebben we een eigen risico. Dit betekent dat je bij diefstal 40,- betaalt als je fiets op een dubbel slot stond.

Stond je fiets op een enkel slot dan komt daar 60,- boven op.

Ik heb me al ingeschreven en wil toch nog een Swapfiets, kan dat nog?

Dat kan zeker! Met de volgende link kun jij je alsnog aanmelden voor de UIT-deal van Swapfiets: https://swapfiets.nl/introweek/utrecht. Je krijgt dan dezelfde korting die je via ons inschrijfsysteem kreeg en kan je fiets ophalen tijdens de UIT!