13. Achter de schermen: Utrecht Playground

In het Griftpark zitten duizenden studenten met een drankje in hun hand en een zonnebril op hun neus. In het zonnetje genieten ze van de zomerse beats die de DJ ten gehore brengt. Een uitgelezen kans om ook de mensen achter de schermen eens even aan de tand te voelen.

Tom (26) is dit jaar één van de negen horecamanagers. Dit zijn de medewerkers in een bordeauxrood shirt die je tijdens de evenementen achter de bar ziet staan. Zij zorgen er voor dat er koude cola en fanta klaar staan bij elk evenement.

Jij bent horecamanager, wat is dat precies?
Tom:  Horecamanagers zijn verantwoordelijk voor alle externe horeca, dus buiten TivoliVredenburg. Wij gaan over de exploitatie en het logistieke gedeelte, over de barren, het aansturen van Mise En Place personeel, dat soort dingen.

Hoeveel van die karren staan er verspreid door de stad?
Tom: Dat ligt aan de dag. Op de maandag waren het drie locaties. De kar op de Neude blijft bijna de hele week staan, van maandag tot woensdag. Vandaag zijn we in het Griftpark bij de Utrecht Playground, morgen staan we op het StudentEvent bij de Botanische Tuinen op de Uithof. Donderdag zijn we weer terug in het Griftpark voor de festivals.

Waarom is het zo leuk om horecamanager te zijn?
Tom: Het leuke is dat je in een heel klein, hecht groepje werkt. Dat kennen jullie als mediacrew ook wel, denk ik. Je bent steeds met een specifiek ding bezig. Maar je bent daarnaast ook weer onderdeel van de crew, wat ook erg leuk is. Ik ben vroeger ook gewoon crewlid geweest. Je houdt je ook echt bezig met de horeca. Je bent aan het tappen, verkopen. Daardoor zie je heel veel mensen. Dat is echt wel leuk. 

Jullie zijn dus maar met z’n 9en. Als 4000 mensen een drankje willen, is dat dan niet stressvol?
Tom: Ja, soms wel. Je hebt drukke en minder drukke punten. Gisteren was het op de Singelparade bijvoorbeeld super druk. Dan merk je wel dat de rijen wat langer worden. Mensen worden dan misschien wat ongeduldiger, maar dat hoort erbij.

f

Horecamaneger Tom in actie

Crewlid Marije (22) staat aan de kant van de weg. Om haar heen klinkt een kakofonie van fietsbellen en auto’s. Marije heeft de functie ‘verkeersregelaar’ toebedeeld gekregen.

Wat is er zo interessant aan het zijn van een verkeersregelaar?
Marije: Ja, het is niet heel bijzonder. Ik moet vooral mensen de weg wijzen en helpen. Dat is het leuke er aan. Je hoeft niet alleen maar te vertellen waar mensen hun fiets kunnen neerzetten. Er komen ook mensen naar me toe die willen weten waar de Albert Heijn zit, of Histos.

Dus in plaats van een verkeersregelaar ben jij een soort goeroe?
Marije: Ja, ik ben een Utrecht goeroe.

Volgens mij kan een crewlid niet zomaar verkeersregelaar worden. Wat heb je hier voor moeten doen?
Marije: Klopt, ik heb een verkeersexamen moeten doen. Het was niet heel moeilijk hoor, we moesten vragen beantwoorden en een test afleggen. Daar moest je een bepaald aantal vragen goed hebben, en dan was je geslaagd. Vragen over bepaalde borden en sporttekens bijvoorbeeld.

Je bent niet alleen verkeersregelaar, maar ook crewlid. Wat doe je dan?
Marije: Toevallig heb ik net suikerspinnen verkocht. Helpen opbouwen met al deze springkussens, gisteren was ik locatiecoördinator bij het universiteitsmuseum tijdens de Crazy030. Als crewlid ben je eigenlijk een manusje van alles.

r

Verkeersregelaar Marije 

MediaCrew’er Quirine (22) is in haar eentje verantwoordelijk voor de Social Media kanalen. In haar groene shirt fietst zij heel Utrecht door om alles tot in de puntjes bij te houden met haar iPhone.

Jij bent van de Sociale Media. Wat doe je dan precies?
Quirine: Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor alle Social Media kanalen. Facebook, Twitter, de Instagram voor zowel de UIT als de Universiteit Utrecht, en Snapchat.

Is dat niet ongelofelijk veel werk?
Quirine: Nee, dat valt wel mee. Het zijn allemaal korte updates, dus ik ga steeds van hot naar her. Dat is erg leuk, want zo pak ik de hele UIT mee. Ik kom ook steeds iedereen tegen, dus dat vind ik erg leuk.

Hoe zorg je ervoor dat je elke keer weer een nieuw creatief idee hebt?
Quirine: Sowieso gebeurt er heel erg veel, dat is erg leuk. Gelukkig hoef ik zelf niet echt naar dingen op zoek te gaan, omdat er in elk park in Utrecht wel iets te doen is. Dat geeft allemaal leuke content. Daarnaast delen de UITlopers zelf ook hele leuke content.

Wat delen zij dan bijvoorbeeld?
Quirine: We hebben maandag de Crazy030 gehad. Dat waren allemaal opdrachten die je moest voltooien via social media. Ik heb allemaal leuke video’s en foto’s voorbij zien komen. Dat was heel leuk materiaal om te delen met de rest van de volgers van de UIT. Daarnaast hangt er in TivoliVredenburg een livewall waar alle berichten die op Social Media verschijnen met #uit2016 en #uitisaan op gepost worden.

Q

Quirine is druk bezig met het updaten van Snapchat

door Sharon van der Werf en Bob Brinkman, foto's: Dennis Jongeling

Volg de UIT op Facebook