15. Uitlokkers en inschrijven

Het meest opvallende tijdens de informatiemarkt, is dat alle infostandjes en verenigingen alles uit de kast halen om zo veel mogelijk studenten lid te laten worden van hun vereniging. En het lijkt te werken. Zo staan Erik (17) en Valerie (19) uit groepje 10 met een heerlijke tosti van SIB-Utrecht in hun handen.

Haalt deze tosti jullie nou over om lid te worden van SIB-Utrecht?
Valerie: Eh, van wat?

Van SIB, de vereniging die deze heerlijke tosti’s voor jullie gemaakt heeft.
Erik: Eh, ja we zijn hier eigenlijk alleen voor de tosti.
Valerie: Ik heb echt al drie weken zin in een tosti, maar die vergeet ik steeds te maken. Dus dit was de perfecte gelegenheid om een tosti te eten…

Een beetje teleurgesteld horen de harde werkers van SIB ons gesprek aan.

Merken jullie dat het helpt, tosti’s uitdelen?
SIB: Het trekt wel heel veel mensen. Maar een paar mensen schrijven zich ook echt in. Sommige mensen komen op de interesselijst terecht. Dat is sowieso al positief.

Hoeveel broden, kaas en ham hebben jullie hiervoor ingeslagen?
SIB: Zo, ja. Je hebt echt geen idee. Echt absurd veel. Gisteren hadden we acht broden, vandaag bijna twaalf… En drie kilo ijs voor morgen. Dan staan we op Janskerkhof en het Griftpark met tosti’s en ijsjes.

tosti

De populaire tosti's van SIB-Utrecht

Naast de tosti’s komen we nog veel meer lokkertjes tegen. Zo zien we studenten rijkelijk smullen van gratis ijsjes, worden er suikerspinnen uitgedeeld, zien we verschillende UITlopers met een nieuwe zonnebril rondhuppelen. Ook bij studentenvereniging ViaKunst delen ze iets uit wat bij deze warmte goed in de smaak valt: ijskoffie.

Proberen jullie UITlopers nou met deze ijskoffie over te halen om zich in te schrijven?
Marijn: We hebben ook ijsthee! Maar ja, het loopt wel goed ja. Al zijn we natuurlijk van onszelf heel erg leuk, dus we hoeven ze helemaal niet over te halen. We zijn er nu bijna doorheen.

En werkt het? Zijn er al mensen lid geworden?
Marijn: Ja! Voor zover ik weet al een paar. Daarnaast hebben we ook interesselijsten, die gaan ook hard.

Ik heb een leuk verhaal gehoord over degene die de ijskoffie gemaakt heeft.
Marijn: Ja, dat was ik. Het maken van de ijskoffie duurde niet zo lang. Het was een kwestie van koffie zetten, koud laten worden en melk en suiker erbij. Ik heb gisterenmiddag ongeveer een uur naar de juiste verhoudingen gezocht. Toen ik dat eenmaal uitgevogeld had, duurde het ongeveer een kwartier om anderhalve liter te maken. Ik heb vannacht wel om de twee uur mijn wekker gezet om nieuwe koffie te zetten. Koffie moet namelijk eerst afkoelen. Maar ik heb prima geslapen, hoor.

ijskoffie

De ijskoffie van ViaKunst

Halverwege de informatie markt komen we kersverse Rechtenstudent Daan (18) uit groepje tegen. Vastbesloten loopt hij richting Utrechtse Studenten Volleybalvereniging Protos. Je ziet Daan niet gemakkelijk over het hoofd: met zijn 2 meter en 5 centimeter is hij waarschijnlijk één van de langste UITlopers. En daar wil hij gebruik van maken. Samen met hem lopen we naar de volleybalvereniging, waar hij zich inschrijft.

Was je van te voren al van plan om je in te schrijven bij een vereniging?
Daan: Niet heel ver van te voren, ongeveer twee weken geleden heb ik dat bedacht.

Hoe heb jij jouw keuze bepaald?
Daan: Ik wilde sowieso bij een sportvereniging waar ik voordeel had van mijn lengte. Ik wilde alleen niet gaan roeien, dat vind ik niet zo leuk. Ik ben 2 meter 5, dus daar kan ik wel gebruik van maken. Ik zat te twijfelen tussen basketbal en volleybal, maar het is nu dus volleybal geworden.

Kan je ons even vertellen wat er vijf minuten geleden gebeurd is?
Daan: Haha, er was bij USV Protos zo’n paal met verschillende niveaus waar je je springhoogte kunt meten. Ik heb daar de highscore gesprongen (lees: Daan sprong hoger dan de leden van Protos), dus toen werden ze nogal enthousiast.

Ben je van plan om in Utrecht te gaan wonen, Daan?
Daan: Dat is zeker het plan! Nu woon ik nog in Hilversum. Ik moet alleen nog wel een kamer zoeken. Ik ben op zoek, dus als iemand een kamer over heeft… Ik spring heel hoog! 

daan

Daan springt het record van de dag: meer dan 3 meter!

daan

Daan voelt zich al helemaal thuis bij mascotte Timo de draak

door Sharon van der Werf, foto's: Dennis Jongeling

Volg de UIT op Facebook