17. Tommy Wieringa over Propria Cures en studeren

Tommy Wieringa staat in de Hertz. Wie? 'Die schrijver waarvan jullie allemaal een boek hebben moeten lezen maar in plaats daarvan een samenvatting op scholieren.nl zochten'. Leuke bijnaam door zijn collegae. Bij ons gaat een belletje rinkelen, de schrijver van Joe Speedboot it is! 

De redactie van Propria Cures, het oudste literaire studentenblad van Nederland geeft een show waarbij ze verhalen voorlazen uit het blad. Propria Cures staat bekend als kritisch en satirisch, ooit opgericht door het corps in Amsterdam.

In de aanloop naar de show mogen wij een kijkje nemen in de kleedkamer, waar een relaxte sfeer hangt. De groep vind het duidelijk geen big deal om voor een zaal te staan. We treffen Tommy Wieringa met een biertje, diep in gesprek. Gelukkig vind hij het geen probleem om even te vertellen over zijn eigen ervaring met het studentenleven.

Wieringa heeft zelf na zijn studie geschiedenis in Groningen ook in Utrecht gestudeerd, aan de School voor Journalistiek. Toevallig ook de studie die de hele UITblog doet! Helaas was hij er niet zo over te spreken. iets met 6 Havo. Tommy Wieringa studeerde erg lang: 'gelukkig kon dat toen nog'. Studentenverenigingen vond hij destijds niks. Hij vindt het wel jammer dat hij de UIT nooit heeft gelopen: 'daar was ik helaas al te oud voor'.

Tommy

Tommy Wieringa (r) met de redactie van Propria Cures

Hij staat natuurlijk bekend als grote Nederlandse schrijver, maar nu staat hij hier voor het eerst op het podium, in de handen van de redactie van Propria Cures. Hij geeft toe dat hij schrijven het allerfijnst vindt. Zestien jaar geleden schreef Wieringa zelf nog voor het blad als gastredacteur, maar nu zal hij verhalen uit eigen werk voorlezen.'Blijkbaar heb ik twee jaar geleden in een dronken bui op het Boekenbal tegen Daan gezegd dat ik PC heel erg miste, en toen nodigde hij me hiervoor uit'.

Hij wil alle beginnende schrijvende studenten meegeven om kritisch te zijn. 'Neem allemaal een abonnement op PC, dan word je net zo rijk en beroemd als ik', spot hij. 'Nee, maar even serieus, hier leer je wel kritisch schrijven en doordacht mensen op hun plek wil zetten'. Wieringa vertelt dat zijn carriere van afwijzingen begon bij Propria Cures, dat zijn eerste literaire poging keihard werd afgewezen. 'Dat is goed voor je, je leert ervan'. Anders had hij misschien wel nooit Joe Speedboat kunnen schrijven...

Ben jij een kritisch schrijftalent? Stuur vooral wat in! De deadline van het volgende nummer van Propria Cures is 14 oktober.

Door: Emma van Bergeijk, foto: Dennis Jongeling

Volg de UIT op Facebook