18. Lachen om veiligheid en plassen bij Nijntje

Dat studenten nog weleens roekeloos kunnen zijn, dat is geen geheim. 112 comedy probeerde woensdagavond tijdens de Culture Night de UITlopers hier op een komische manier bewust van te maken. UITblog sprak met Jeroen Pater over deze komische voorlichting.

Grappen maken over veiligheid; waarom?
“Naja, we zijn hier vorig jaar tijdens de UIT mee begonnen in opdracht van de gemeente. Waarom? Omdat JULLIE die veiligheidsfoldertjes niet lezen. Daar staan dan dingen in als ‘kijk uit met uitgaan’ en ‘doe je huis dicht’. Klinkt allemaal obivious, maar goed. Toen bleek de woninginbraak in studentenhuizen afgelopen wéér te zijn gestegen, dus het heeft blijkbaar niet gewerkt. Daarom zijn we er weer”

Hoe maak je veiligheid dan grappig?
"We proberen de studenten ten eerste bewust te maken over de risico’s van het sturen van naaktfoto’s en dat je gewoon een brandmelder moet installeren, wij maken daar dan grappen over omdat we dingen fout doen. Hans heeft bijvoorbeeld de zeven tips om je fiets niet gestolen te laten worden. Neem bijvoorbeeld je fiets niet mee naar de stad, dat is toch een hele goed tip toch? Wil je niet dat er ingebroken wordt? Koop geen huis!”

Is het geen super geforceerde voorlichting waar geen student op zit te wachten?
“Nee, we zoeken wel de randjes op. We drijven echt de spot met het feit dat het niet lukt en dat de meeste mensen gewoon heel onhandig zijn. Tegenwoordig speelt iedereen Pokemon, maar als je aan het rijden bent krijg je een melding dat je te hard gaat, als je dan zegt dat je passagier bent kan je weer spelen, dat is toch raar?”

Wat is de slechtste grap die in de voorstelling zit?
“Nou, dat is een hele slechte vraag. Ik weet wel wat de slechtste vraag is die vanavond gesteld wordt, dat is deze. Ik ga geen collega’s afzeiken.”

Je eigen slechtste grap dan?
“Oke, goed. Dit is altijd zo naar he: ‘ga er maar goed voor zitten, ik ga nu een grap vertellen.’ “

Ik ben er klaar voor...
“Een vriend van mij verbouwd zijn eigen wiet, en die is een paar jaar geleden weer begonnen. Hij zei dus laatst: wist jij dat de wietoogst een jaar overslaat? Dus ik zeg, nee, geen idee? Ja, zegt ‘ie, het ene jaar verbouw je het, en het volgende jaar vergeet je opnieuw te planten”

…haha
“Zie je? Dat is toch wel een hele goede grap? Zie je, ik kan helemaal geen slechte grappen vertellen” 

Heb je nog een laatste ultieme veiligheidstip?
"Ja, als je niet weet waar de pispaal is, moet je gewoon Nijntje zoeken. Op het Janskerkhof heb je zo’n pispaal, maar die werd nooit gebruikt, toen hebben ze een afbeelding van Nijntje erop gezet, en sindsdien wordt ie gebruikt. Hoe erg wordt dat konijn gehaat hier?! Maar goed, als je moet pissen; zoek Nijntje”  

Jeroen

Jeroen Pater met een foto in zijn kleedkamer

door: Dennis Jongeling, foto: Dennis Jongeling

Volg de UIT op Facebook