19. Helden van de (woens)dag

Vol euforie loopt groepje 26 het podium van de Hertz op. Het zijn namelijk hun mentrices, Marijn en Manoeska die uitgeroepen zijn tot Mentor van de Dag. “Ik voel me echt helemaal top”,  zegt Marijn na afloop. Ze staan met hun hele groepje backstage. “Het is zo leuk als je kinderen het ook leuk hebben en ons dan opgeven!”, zegt Manoeska

Dat ze UITmentor van de Dag werden lag volgens hun in de lijn der verwachting. “Ik heb vanmiddag drie uur met Robin in het ziekenhuis gezeten”, zegt Manoeska, en ze wijst naar een jongen die zijn arm in het gips heeft. De groep moet lachen als UITBlogger Bob vraagt naar het hoe en waarom achter de gekneusde arm. “Hij heeft iets te veel ‘frisdrank’ gedronken op de cantus van Veritas. Toen is Robin door de hoge hoeveelheid suiker in zijn bloed van zijn fiets gevallen.” Zodoende dat de arme jongen in het gips zit. Maar, gelukkig ging zijn dab nog steeds uitstekend.

Dat is niet de enige reden waarom Marijn en Manoeska op een voetstuk worden gezet. Rosemarijn (18): “Ze houden ons allemaal constant bij elkaar. Daarom hebben wij het echt heel leuk met zijn allen.” De liefde voor het groepje is ook terug te zien in de kleding van de kinderen. Allemaal dragen ze ergens op hun lichaam een bandana. Polsen, hoofden en enkels zijn ermee versierd. Alleen Luna (19), het adoptiekind-met-toevallige-obsessie-voor-bandana’s kijkt bedroefd. Zij heeft, omdat zij een adoptiekindje is, niet zo’n kek, multifunctioneel doekje gekregen. En dat terwijl je juist zo dol is op dit accessoire. Helaas, door het hoge aantal adoptiekindjes (vier!), hebben de mentrices geen bandana’s meer over: “We hebben er helaas geen vier meer. Maar we gaan zoeken!”

26

 Groepje 26, in het midden Marijn en Manoeska

Marijn en Manoeska zijn niet de enige helden van de woensdag. Mediacrewlid Machiel is ook als beste uit de bus gekomen. Hij is de man die alle filmpjes en dagverslagen monteert tot een episch geheel. Zijn reactie op de prijs: “Het doet wel iets met mij. Het maakt me trots op wat wij eigenlijk aan het doen zijn.” Machiel staat iedere dag vroeg op om alle beelden die hij van de cameramannen binnenkrijgt samen te voegen. Dat doet hij tot ’s avonds laat. Een kleine tip van de meester-monteerder: “Eerlijk zijn tegen de cameramensen wat zij goed doen en feedback geven op wat slechter is. Duidelijk aangeven wat jij als editor wil.” Presentator Jelle valt hem bij: “Dat doe jij inderdaad heel goed.” De UITBloggers kunnen het alleen maar met Jelle eens zijn. Wij delen ook de mediaruimte met de editor en zien hem alleen maar keihard werken. Crewlid van de Dag? Verdiend! 

machiel

Machiel de meester-editor met zijn prijs. 

door Bob Brinkman, foto's: Hannah Grout

Volg de UIT op Facebook