6. Utrecht op stelten

De ergste spanning bij de UITlopers is gezakt en na de grootse opening beginnen de groepjes met de Crazy030: een grote opdracht voor de kersverse studenten om elkaar beter te leren kennen.

Als de Crazy030 pas vijftien minuten van start gegaan is, wordt mentor Myrthe uit groepje 82 al op handen gedragen door haar UITgroepje. Letterlijk.  “Dat voelt heel fijn. We zijn pas sinds half 12 bij elkaar, maar hebben nu al een band.” Door mentor Myrthe op te tillen, heeft het groepje de eerste punten van de Crazy030 bemachtigd.

b

Mentor Myrthe wordt op handen gedragen door haar UITgroepje

Wanneer wij naar het Domplein lopen, komen wij er al snel achter dat dat voor de MediaCrew niet de beste keuze is. De meest gewilde opdracht: ga op de foto met zo veel mogelijk mensen die een groen shirt aanhebben. Groener dan de shirst van de MediaCrew wordt het niet, dus alle groepjes maken daar gretig gebruik van. Zo ook mentor Nick van groepje 108. Zijn groepje leert elkaar snel kennen door het doen van de opdrachten. “Ze moeten nog een beetje aan elkaar wennen, maar dat gaat door deze opdrachten wel goed komen. We gaan zo veel mogelijk punten proberen te scoren, want vooral de meiden willen erg graag een Meet & Greet met Streetlab winnen.”

Crazy030

Ook groepje 81 wilde maar al te graag met ons op de foto

Op het plein klinkt een enorm kabaal. Er staat een groot rad, zo een waar hamsters in rennen. In plaats van knaagdieren wagen een paar UITlopers de gok, en niet voor niets, ze wekken namelijk energie op. Deze energie voorziet een kleine koelkast van elektriciteit met ijskoud water als gevolg. Het is een initiatief van Green Office van de Hogeschool Utrecht, die sinds een half jaar duurzaamheid op de Hogeschool promoten. Saskia van de Green Office vertelt dat ze ook een fiets hebben, waar mee je je telefoon kan opladen tijdens het fietsen: kon elke fiets dat maar... Green Office komt ook op de sportmarkt, dus mocht je een volle telefoon willen of een koud drankje, zoek ze eens op!

Bij het Universiteitsmuseum komen wij Julie (20) en David (18) uit groepje 103 tegen. Beiden testen zij uit wat lekkerder ligt: een spijkerbed of een bed met ballenbakballen. Julie vindt het spijkerbed best lekker liggen. “Het doet helemaal geen pijn. Ik overweeg nu best om een nieuw matras te kopen, dit is in ieder geval een stuk goedkoper dan een echt matras.” Nadat Julie ook op het ballenbakbed gelegen heeft, is ze er uit. “Ik heb liever een spijkerbed. Die ballen prikken echt in je rug, Dat klinkt erg ironisch. Die spijkers vormen gewoon een plat oppervlak, die ballen voel je op plekken waar je ze niet wilt voelen. Het klinkt natuurlijk leuk als ik zeg dat ik dat niet verwacht had, maar dat was wel zo.” In een labjas voelt Julie zich wel helemaal in haar element. “Ik wilde eigenlijk geneeskunde gaan studeren. Het is uiteindelijk Sociologie geworden, dus ik zal de labjas moeten afstaan.” Als we aan David vragen wat er door hem heen gaat als hij op het ballenbed ligt, is zijn antwoord duidelijk. "Ballen." 

David

David op het ballenbakbed

Na de Crazy 030 nestelden veel UITlopers zich lekker in het gras op het zonovergoten Lepelenburg. Zo ook Sophie uit Arnhem. Ze vertelt dat ze onder andere samen met haar groepje iemand op straat ten huwelijk heeft gevraagd, waarop helaas een jammerlijke ‘nee’ werd geantwoord. Ook speelde het groepje samen opblaasgitaar, gingen ze op de foto met een artiest en leerden ze een typisch ‘Utregs’ woord: ‘jochie’. De Utrechters schijnen dat vaak te gebruiken. Voor ons was het nieuw. Sophie zegt dat het aan het begin wel wennen was, zo tussen al die onbekenden. Het groepje straalt nu gelukkig een goede vibe uit, ze hebben het duidelijk gezellig. We zien Sophie op het feest vanavond! ‘Ik heb alleen nog geen slaapplek’, lacht ze. Wie maakt Sophie los? 

Bij Lepelenburg wordt er ook hard gestreden wie de hoogste toren kan bouwen van lege bierkratten. De uitgelezen kans om Nino (22) uit groepje 11 een paar hoogstaande vragen te stellen.

Q: We zijn net begonnen met de UIT, heb je nu je hoogtepunt al bereikt?
Nino: "Haha nee, ik heb nog niet m’n hoogtepunt bereikt. Ik hoop dat dat meer dan 9 kratjes wordt." 

Q: Je bent groepje 11, dus je was vanmorgen vast al heel vroeg in TivoliVredenburg.
Nino: "Ja, klopt. Veel te vroeg. We moesten lang wachten, bijna een uur, maar het was de moeite waard. Maar groepje 11 is wel het leukste groepje van de hele UIT, dus dat bevalt prima."

Ons oog valt op Madelief (18) uit groepje 185, die in park Lepelenburg met een bezorgd gezicht alle UITtasjes aan het openen is. Zij heeft haar tasje ergens laten liggen, en is die nu kwijt. De UITbloggers zijn altijd behulpzaam, dus wij besluiten om mee te gaan met Madeliefs zoektocht.

Q: We zijn pas twee uur begonnen met de UIT, hoe kan jij nu al je rugzak kwijt zijn?
Madelief: "I know, hij is waarschijnlijk door iemand anders meegenomen! Hij lag bij het fietsen, en toen gingen we weg. Ik heb ‘m bij m’n groepje achter gelaten, maar die hebben ‘m niet. Dat weet ik honderd procent zeker."

Q: Waar is je tas aan te herkennen?
Madelief: "Nou, hij is blauw… En er zijn er nog 3999 dezelfde exemplaren van. Dit is niet heel handig. Maar er zit een grijze trui in, een bruine portemonnee, een pakje sigaretten en twee paar sleutels. Dat moet te herkennen zijn, toch?"

Na een kwartier rondgelopen te hebben, meer dan twintig tassen geopend te hebben (sorry als de rist van je tas open stond, UITlopers!) en aan iedereen in het Lepelenburg ondervraagd te hebben, loopt Madelief teleurgesteld terug naar haar groepje. Daar zit groepsgenoot Nilis. “Wat voor sigaretten rook je? Er ligt daar een UITrugzak met een grijze tas en een pakje Malboro Gold.” Madeliefs gezicht klaart op. “Dat is ‘m!” Uiteindelijk blijkt haar tas al die tijd gewoon bij haar groepje gelegen te hebben. Nilis had ‘m per ongeluk meegenomen, in plaats van zijn eigen rugzak. Waar zijn eigen rugzak dan ligt, is nog de vraag. 

Madelief

Madelief is erg blij dat ze haar tas weer gevonden heeft

door: Emma van Bergeijk en Sharon van der Werf, foto's: Dennis Jongeling en Hannah Grout

Volg de UIT op Facebook