8. Levenslessen van Tante Joke en Gerson Main

“Jongens, kan het geluid wat harder?”. De soundcheck van de Tante Joke Karaoke-Band is in volle gang. De snaren worden gestemd en alle nummers uit hun repertoire nog eenmaal gespeeld. Alleen de zanger ontbreekt nog, want bij de Tante Joke Karaoke-Band ben jij dat!

Stijn, de presentator van de avond, loopt naar de kleedkamer. Onderweg komt hij zijn manager tegen: “Oh, ga jij nu dat interview doen met de UITBlog?”. “Ja”, lacht Stijn, “Even zeggen hoe muzikaal ik ben!”

Nou Stijn, begin maar dan. Hoe muzikaal ben jij?
“Oh helemaal niet. Daarom praat ik ook, dat is meer mijn rol. De jongens spelen, ik presenteer en de zaal zingt!”

De zaal zingt inderdaad, maar nu is het pas de eerste dag. Misschien zijn de UITlopers nog niet zo gewend dat ze op het podium durven staan. Hoe ga je hen overhalen?
“Ik denk dat het wel druk kan worden. Er zitten altijd mensen tussen die een wel een liedje willen zingen. Vooral als ze misschien al één of twee dansjes hebben gewaagd. Maar de zaal zingt automatisch mee. Je staat nooit alleen bij de Tante Joke Karaoke-Band!”

Welk nummer is nou altijd een succes?
“Ik ben fan van Nederlandstalig. Het mooiste moment vind ik als de hele zaal meezingt op ‘Ik Voel Mij Zo Verdomd Alleen’ van Ciske de Rat. Armen over elkaar en lomp lallen. Het is een melancholisch gevoel dat loskomt. Een tranentrekker!”

Jij hebt zelf in 2009 als UITloper Utrecht ontdekt. Hoe was dat?
“Voor mij persoonlijk niet zo leuk. Ik had iedere ochtend om 09:00 rijles, dus ik kon ’s avonds nooit met mijn groepje gezellig doen. Maar dit jaar maak ik het goed!”

Heb je nog een mooie levensles voor de UITlopers?
“Je moet je breed ontwikkelen. Dat kan in Utrecht! Ik ga eens naar een leuke jazzbandje dat ik nog niet ken.

Pianist Daan komt ook even koekeloeren. Ook hij is het met Stijn eens. “Blijf niet hangen in dezelfde cafés”, is zijn tip. “Ik hoor nooit iemand die naar TivoliVredenburg gaat om iets nieuws te zien. Doe dat eens!”

 Tante JokeUITBlogger Bob, Stijn en Pianist Daan

De koning van de levenslessen is natuurlijk Gerson Main. Als de Tante Joke Karaoke-Band druk bezig is met de nieuwe Beyoncé’s en Kanye West’s van de UIT te begeleiden, komt hij binnen. Te herkennen aan zijn handelsmerk: een witte pandamuts.

Hoe ga jij de zaal omverblazen?
“Meestal doen wij een beetje goocheltrucjes. Muziek is magie. Je neemt ze mee op een soort reis en alles is magisch, zelfs als de zaal doodstil is." 

Hoe was jouw studententijd?
“Heel wild en weinig studeren. Maar wel veel toffe mensen leren kennen. Een hele inspirerende tijd. Het was voor mij geen tijd van leren maar een tijd van geïnspireerd raken.”

Is dat een tip die je voor de studenten wil meegeven?
“Probeer er inderdaad voor jezelf zoveel mogelijk uit te halen. Staar je niet blind op goede cijfers, het gaat om de bagage die je meeneemt. Daarom moet je geïnspireerd blijven. Dat is het belangrijkst. Straks kom je op de arbeidsmarkt, met al je goede cijfers, en dan willen ze je niet. Wat dan? Je moet geïnspireerd blijven.”

Een bandgenoot komt binnen. Hij graait in het bakje met snoep. “Zijn alle Snickers weg?”, vraagt hij verbaasd. Gerson pakt op dat moment de opnameapparatuur voor het interview van tafel.

“Alle Snickers zijn weg”, begint hij zijn monoloog. “Zo gaan wij niet met elkaar om. We komen hier niet voor de chips en voor de Twix. Wij vinden het ook lekker om af en toe een Snicker naar binnen te werken. En daar moet gewoon rekening mee gehouden worden. Maar verder zijn wij hele gezonde jongens. Vleesloze jongens, letten op het alcoholgebruik en eten onze groente en fruit. Dat is ook een tip voor jullie studenten: het is niet een groot feest. Houd ook een beetje rekening met de toekomst. Je gaat niet voor drie kinderen zorgen en daarnaast een studie volgen. Dus houd je ogen open en spread the love.”

Gerson Main

Gerson Main en strijkijzer

door Bob Brinkman, foto’s: Hannah Grout. 

Volg de UIT op Facebook