9. Helden van de (maan)dag

Crewlid van de dag

Nog voor dat het interview met Mana (22) begint, waarschuwt ze al dat het een chaotisch verhaal kan worden. Het interview met Mana regelen ging ook al niet gemakkelijk; pas na tien minuten gunt ze zichzelf genoeg tijd om even mee naar achteren te gaan. Met een grote glimlach zit ze in de ruimte achter de Centrale Post. Het is het eerste jaar dat Mana meedoet als crewlid. Vorig jaar was ze mentor, het jaar daarvoor liep ze zelf de UIT. 

Vertel, crewlid van de dag. Wat heb je hier allemaal voor gedaan? 
Mana: Ja, blijkbaar! Ik begon vanmorgen in het Wilhelminapark voor mentorenregistratie. Daar heb ik samen met de Locatiecoordinator afgesproken om alles goed te contoleren. We hebben uiteindelijk een paar reserve mentoren in moeten zetten, omdat een aantal echte mentoren nog in hun bed lagen. Op een gegeven moment was Shift 1 voorbij, maar liep de openingsshow van Shift 2 uit. We dachten dat we voor Shift 2 genoeg mentoren hadden, dus de reserve mentoren konden naar huis. Maar natuurlijk ging het vanaf toen allemaal mis. 

Zoals?
Mana: Nou bijvoorbeeld, in de eerste Shift zat een groepje waar de mentoren het bij de lunch al af lieten weten. Zij wilden ergens anders gaan lunchen dan in het Wilhelmina park. De kinderen mochten mee als ze wilden, en anders konden ze in het park blijven. Dat groepje had dus geen mentor meer.. We hebben ze gesplitst en onderverdeeld in een ander groepje. Gelukkig hadden we nog een reservegroep, groepje 270.  Daar moesten we gebruik van maken. 

Ook hebben we dit jaar een groepje met autistische mensen die de UIT lopen. Super tof natuurlijk! Maar helaas ging er net bij hun iets mis, ze hadden geen eetbonnen, en ineens kwamen er UITlopers die niet autistisch waren met dat nummer op hun borst geplakt. Toen hadden we dus ineens twee groepen met hetzelfde nummer, bizar! Toen heb ik maar gewoon nog een extra reservegroep aangemaakt. Eigenlijk liep alles in de soep, maar ik heb er voor gezorgd dat het weer goed kwam. 

Na al dit gedoe, was Mana wél te laat bij haar volgende dienst op de Centrale Post. "Ik was nog super druk bezig, dat ik gewoon was vergeten dat ik een volgende shift had. Ik was in het park iedereen aan het bellen, bijna alle mentoren waren namelijk vergeten om hun groepsnummer door te geven, toen ik ineens zelf gebeld werd. ze vroegen zich af waar ik was, omdat ik al twee uur te laat was... Ik ben heel snel naar TivoliVredenburg gefietst, maar gelukkig was hier niet zo veel te doen. Maar boven was het wel druk bij de bagage, dus ik ben daar maar gewoon gaan helpen. 

Weet je ook al wie jou genomineerd heeft?
Mana: Nee! Ik heb wel een paar suggesties, maar ik ken niet iedereen even goed nog. Ik ben wel heel erg benieuwd! 

Mana

Mana

Mentor van de dag

Feest voor groepje 65: hun mentoren Juliëtte en Eline zijn verkozen tot Mentor van de Dag. Tijdens dit interview is mentor Juliëtte niet aanwezig bij de lunch. Dat klinkt niet erg Mentor van de Dag-waardig, maar volgens UITloper Mathijn is dat júist wel goed. “Je kunt het ook zo bekijken: ze is nu op de Uithof voor haar BSA gesprek. Dat is kei belangrijk. Maar vanmorgen is ze wel met ons mee gaan roeien!”

En met succes dus, want jullie zijn verkozen tot Mentor van de Dag.
Eline: “Ja! Dat voelt goed. Dat was geheel onverwacht eigenlijk. We wisten niet dat onze kindjes ons opgegeven hadden. Twee mensen hadden wel gezegd dat ze ons ergens bij hadden opgegeven, maar we wisten allemaal niet waarvoor. Toen we door de Centrale Post gebeld werden, dacht ik dat we ergens straf voor zouden krijgen. Geen idee dat toen dit nieuws op ons te wachten lag. Nu hebben we een frisbee gekregen, maar die is al weg. We zijn vooral blij met de bioscoopbon die we gewonnen hebben.

Wat is het geheim van het mentor zijn?
Eline: Ik denk dat we vooral van geluk mogen spreken dat we zo’n gezellig groepje hebben. Iedereen doet lekker zijn ding.

Volgend jaar weer?
Eline: Aan het eind van de week weet ik daar het antwoord op!

Twee kindjes die bij Eline en Juliëtte in het groepje zitten, zijn Mathijn (20) en Marijn (18). De jongens vullen elkaar niet alleen qua naam goed aan. Ook zijn zij het er allebei over eens dat hun mama’s terecht Mentor van de Dag geworden zijn.

Mathijn, jij hebt je mentor opgegeven voor deze prijs. Waarom?
Mathijn: Zij zijn echt lekker bezig. Ze regelen alles perfect. We worden gewoon overal aan ons handje meegesleurd,
Marijn: Ze zijn ook lekker enthousiast. Dit groepje heeft ongeveer allemaal dezelfde interesses. We staan allemaal met onze neuzen dezelfde kant op. En ja, ze kiezen ons programma heel goed uit. Iedereen vindt het heel tof wat we gaan doen. Ze houden het echt gezellig. 

Hebben jullie dan ook nog wel een beetje eigen inbreng?
Marijn: Ja ja ja Het wordt allemaal goed overlegd hoe we dat doen die dag. Daarna kijken zij of dat ook echt in het programma past.
Mathijn: Wat ik ook leuk vind is dat ze niet heel afstandelijk zijn. Dat heb je al snel met mentoren. Je moet dingen regelen, ze horen echt bij ons.
Marijn: Precies. Ze vinden het niet persé leuk om mentor te zijn, maar ze vinden het leuk om dingen voor ons te regelen.

65

Groepje 65 tijdens de Crazy030

door Sharon van der Werf, foto's: Dennis Jongeling en Groepje 65

 

Volg de UIT op Facebook