4. UITband is er klaar voor!

De UIT kan natuurlijk niet bestaan zonder een eigen UITband. Dit jaar hebben de swingende muzikanten van de Utrechtse Studenten Bigband de eervolle taak om jouw eerste week als Utrechtse student muzikaal te omlijsten. Zondag repeteerde de Bigband voor de laatste keer voordat de UIT zou losbarsten. Wij van UITblog waren bij de repetitie en spraken twee van de bandleden. 

Zondagochtend om 9 uur zit de 19-koppige band met hun dirigent klaar om in de foyer van de Pandora-zaal in TivoliVredenburg de puntjes op de ‘i’ te zetten. Al direct is de swingende muziek door het hele pand te horen. Tijdens de pauze wordt er een deel van de muzikanten vooral gekloot. De pianiste probeert haar arsenaal aan geluidseffectjes uit en de trombonisten spelen het Bier-en-Tieten-Jalalalala-deuntje. Wij zonderen ons met twee bandleden even af van het geluidgeweld.

Utrechtse Studenten Bigband

De UITband tijdens hun laatste repetitie voor de UIT

Zangeres Karen (29) en gitarist Allert (25) zijn beide acht jaar lid van de Utrechtse Studenten Bigband. “Het leek ons een hele vette UITdaging om dit met de band te doen”, vertelt Karen enthousiast, ze wordt door haar gitarist aangevuld: “Ik weet nog van mijn eigen UIT acht jaar geleden dat ik het heel vet vond dat er een band was met een eigen UITliedje en iedereen kende dat uit zijn hoofd”. Toen Allert later UITmentor was heeft hij al zijn mentor-kindjes gepushed om het UITlied zo goed mogelijk uit hun hoofd te kennen en mee te zingen.

Dat is dan ook gelijk de grootste meezinger volgens Karen en Allert: Het UITlied. ‘UIT is AAN’ moet de hele week keihard meegezongen worden. Het nummer mét songtekst staan al een tijdje online, zodat de UITlopers alvast kunnen oefenen. Karen heeft samen met de dirigent van de band het nummer geschreven: “Ik vond het heel gaaf om mijn studenten- en UITherrineringen op te halen en op basis daarvan een vet nummer te schrijven”. Voor de rest van de liedjes hebben de muzikanten hun repetoire niet speciaal voor de UIT hoeven aan te passen. Meezingers als ‘Wonderwall’, ‘Iedereen is van de wereld’ en ‘Uptown Funk’ zijn goed opgejazzed.

Saxofoon

De swingende saxofoon sectie van de Bigband

Voor Allert is deze week extra speciaal. Tijdens de UIT in 2008 heeft hij zich ingeschreven voor de Utrechtse Studenten Bigband; deze week als UITband is het laatste wat hij met de Bigband doet. “Stoppen op je hoogtepunt”, grapt Karen.

De UITband is de hele week op meerdere plekken te bewonderen, dus smeer die kelen en laat je horen: UIT is AAN.  

door: Dennis Jongeling. Foto's: Dennis Jongeling

Volg de UIT op Facebook